آفتابنیوز : کاهش قیمت ارز که برخی آن را سقوط آزاد توصیف کردند، از آغازین ساعت شب گذشته (دوشنبه شب) به خبر مهم رسانه ها و شبکه های مجازی تبدیل شد؛ به طوری که گزارش ها همراه با تصاویر در شهرهای مختلف، حاکی از صف طولانی در مقابل صرافی هاست.
به گزارش آفتابنیوز؛ کانون صرافان ایرانیان ساعت 18 عصر روز گذشته، قیمت دلار را 15 هزا ر و 300 تومان اعلام کرد اما گزارش ها حاکی از آن است که قیمت آن در شب گذشته به 13 هزار و 800 تومان نیز رسید.
در برخی شهرها حتی دلار با قیمت 10 هزار تومان نیز دست به دست شده و برخی دارندگان ارز ابراز نگرانی کردند که قیمت دلار تا 8 هزار تومان کاهش خواهد یافت.
گزارش خبرنگاران ما حکایت از آن دارد که شمار زیادی از مردم در برخی کلانشهرها برای فروش دلار، شب را تا بامداد امروز (سه شنبه) در خیابان ها سپری کردند.
هجوم مردم برای فروش دلار و امتناع صرافی ها برای خرید دلار دارندگان ارز در شهرهای مختلف از جمله تهران، اهواز، بانه و ... را دچار سردرگمی و نگرانی کرده است.
چهارراه استانبول از پیش از ظهر دوشنبه شاهد هجوم شهروندان برای فروش دلارهای خانگی بود؛ به گونه ای که تا عصر، فروشندگان به دنبال فروش ارزهایشان بودند اما دلالان با توجه به ریزش شدید قیمت ها از خرید خودداری می کردند یا با قیمت های بسیار پایین پیشنهاد می دادند.
تصاویر بیشتر از بازار ارز را می توانید در اینجا مشاهده کنید.
قیمت های ارز حدود دو تا سه هزار تومان در حال سقوط و بازار دلالان شلوغ است.
دلالان و برخی صرافی ها در عصر دوشنبه قیمت دلار را 16 هزار و 100 تومان اعلام می کردند و این درحالی بود که تا پیش از ظهر، قیمت آن حدود 18 هزار تومان گزارش شده بود.
اما پس از گذشت ساعتی از عصر، با ورود بیشتر فروشندگان خانگی به بازار، قیمت دلار به کمتر از 15 هزار تومان ریزش کرد؛ این روند همچنان ادامه یافت؛ به طوری که قیمت ها به کمتر از 14هزار تومان رسید.
بیشتر صرافی های محدوده چهارراه استانبول تا میدان فردوسی یا خرید و فروش ارز انجام نمی دادند یا قیمت های درج شده روی تابلوهایشان با قیمتی که حضوری اعلام می کردند، متفاوت بود.
دلالان عمده به دنبال سقوط قیمت های ارز، محل را ترک کرده اند و هیچ فعالیتی نداشتند؛ البته تعداد محدودی دلال خرده پا در محل حاضر داشتند.
شهر اهواز دیشب، شب ناآرامی برای دارندگان ارز بوده و جمعی از مردم برای فروش دلارهای ذخیره شده در خانه های خود تا ساعات پایانی شب در خیابان ها حضور داشتند.
ازدحام مردم در مقابل دلال های دلار برای فروش ارز خانگی، عملاً خیابان آزادگان را با ترافیک سنگین رو به رو کرد.
یکی از صاحبان دلارهای خانگی در این خصوص گفت: برخی دلال ها و صرافی ها حاضر به خرید دلارهای ما نیستند به این دلیل که می دانند قرار است قیمت دلار باز هم کاهش بیشتری پیدا کند.
یکی از فروشندگان دلار می گوید که جنگ خرید دلار به رقابت برای فروش تبدیل شده است و من دلار 18 هزار تومانی خریدم و امشب دلال ها حاضر نیستند ارز را حتی به قیمت 12 هزار تومان خریداری کنند.
یکی دیگر از شهروندان اهواز که برای فروش دلار در خیابان بیست و چهار متری حضور داشت، گفت: قیمت های پیشنهادی دلال ها خیلی پایین تر از قیمت فروششان است.
وی اضافه کرد: من بخش زیادی از سرمایه خود را صرف خرید دلار کرده ام و امشب از ترس اینکه بیشتر از این ضرر نکنم، آمده ام که اگر صراف یا دلالی ارز خریداری کند، بخشی از دلارهایم را بفروشم.
این شهروند در پاسخ به این سؤال که بعد از فروش ارز سرمایه خود را به چه سمتی هدایت خواهی کرد، گفت: در صورتی که بازار سرمایه و بورس از ریسک کمتری برخوردار باشد با این پول سهام خریداری می کنم.
تعداد زیادی از دستگاه های عابر بانک در خیابان بیست و چهار متری اهواز نیز به دلیل انجام تراکنش های متعدد مالی از سرویس خارج شده اند.
گمانه زنی و تحلیل ها در باره کاهش قیمت ارز مختلف است برخی کاهش قیمت را ناشی از تلاش برای تصویب لایحه FATF و برخی اشباع بازار و طولانی شدن روند صعود قیمت ها و کاهش تقاضا می دانند.
کاهش جو روانی، تأثیر ساز وکار ویژه اتحادیه اروپا برای مروادات ویژه تجاری با ایران و همکاری بانک مرکزی هفت کشور اروپایی و کاهش سفرهای خارجی در فصل پاییز از دیگر دلایل کاهش قیمت ارز ذکر می شود.
برخی نیز می گویند که بخشنامه روز دوشنبه بانک مرکزی درباره تأمین ارز، نیازهای خدمات توسط سیستم بانکی اثر مثبتی بر کاهش قیمتها داشت.
اما در رفتار شناسی مردم در بازار خرید و فروش، چنین می توان گفت که مردم با اندکی افزایش قیمت با این پندار که قیمت ها بیشتر بالا می رود برای خرید به بازار هجوم می آورند و این امر، خود موجب بالا رفتن قیمت می شود.
در مقابل، در صورت یک کاهش اندک و چند روزه نرخ، مردم بسرعت، فروشنده ارز میشوند و این امر با کاهش تقاضا خرید و افزایش متقاضیان فروش به نوبه خود موجب کاهش بیشتر قیمت می شود.
افزایش نرخ ارز و تأثیر آن بر بازار و زندگی مردم جو روانی بی اعتمادی و نگرانی از آینده را در جامعه در پی داشته است و ظرف ماه های اخیر به یکی از چالش ها مهم دولت تبدیل شد.
حال باید دید که بازار خرید و فروش ارز امروز (سه شنبه) با آغاز روز کاری چه عددی را رقم می زند؛ آیا بازار ارز کاهش بیشتری را تجربه می کند؟
چرا دلار دیروز ناگهان فروریخت؟
همچنین روزنامه دنیای اقتصاد در یادداشتی درباره کاهش ناگهانی قیمت ارز نوشت: روز دوشنبه، دلالان ارز از بازار عقبنشینی کردند تا قیمت دلار و سایر ارزها سیر نزولی بگیرد. در سومین روز هفته، دلار در همان ابتدای روز سقف خود را در محدوده ۱۷ هزار تومانی ثبت کرد و پس از آن با قرار گرفتن در موج کاهشی به میانه کانال ۱۵ هزارتومانی رفت.
روزنامه دنیای اقتصاد در یادداشتی نوشت: روز دوشنبه، دلالان ارز از بازار عقبنشینی کردند تا قیمت دلار و سایر ارزها سیر نزولی بگیرد. در سومین روز هفته، دلار در همان ابتدای روز سقف خود را در محدوده ۱۷ هزار تومانی ثبت کرد و پس از آن با قرار گرفتن در موج کاهشی به میانه کانال ۱۵ هزارتومانی رفت. هرچه از روز گذشت رقم اعلامشده برای دلار با رقم باز شده فاصله گرفت، به گونهای که از ساعت ۷ بعدازظهر به بعد برخی کانالهای اعلام نرخ از افت ارزش دلار به زیر مرز ۱۵ هزار تومان خبر دادند.
فعالان در مورد کاهش قیمت دلار دو نگاه متفاوت داشتند. دستهای معتقد بودند کاهش شدید قیمتها در روز سوم هفته یک اصلاح قیمتی بوده است. از نظر آنها، نوسانگیران بهتدریج خریدهای هفته گذشته را تخلیه کردند و بهدنبال یافتن نقطه کف جدیدی برای خرید هستند. در مقابل، دسته دوم باور داشتند، ریزش دلار ناشی از تغییر انتظارات معاملهگران و ورود ارز خانگی به بازار بوده است.
در این میان، دلایل کاهشی دیگری نیز در بازار شنیده میشد. اختیاراتی که به بانک مرکزی برای مداخله در بازار ارز داده شد، اعلام ساز و کار جدید تامین ارز توسط بانک مرکزی، احتمال تصویب لوایح مربوط به FATF در روزهای آتی، نگاه مثبت برخی معاملهگران نسبت به توافقات ایران و اروپا، افزایش قیمت نفت و... از جمله عوامل دیگری بودند که از نظر فعالان در تغییر روند بازار موثر بودند.